Praktijkexamen

Als je theoriecertificaat op zak hebt en je bent klaar voor het halen van je rijbewijs doe je het praktijkexamen bij het CBR.

Een praktijkexamen duurt ongeveer 35 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 10 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker het examen bijwoont, bijvoorbeeld vanwege coaching van de examinator. Hierover word je dan vooraf aan je examen geïnformeerd.

Om examen te kunnen doen bij het CBR moet je de rijschool machtigen. Lees hier je hoe je dat doet.

Het examen verloopt zo

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten. verloopt. Hij vraagt je naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.

Je examinator controleert je identiteitsbewijs. Ook checkt hij of je bent geslaagd voor je theorie-examen.

Ogentest

Vervolgens doe je op het parkeerterrein een ogentest. Daarbij moet je het kenteken van een stilstaande auto kunnen lezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Daarna stelt je examinator enkele vragen, ter voorbereiding van de rit. Hierbij heeft hij de keuze uit 3 onderdelen:

  1. het dashboard
  2. onder motorkap
  3. de banden

De examenrit

Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rijd je zelfstandig, met behulp van navigatie, naar een bepaalde bestemming.De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op: 

  • Kijkgedrag
  • Beheersing/bediening van het voertuig
  • Het verlenen van voorrang
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen (tenzij je vrijstelling hebt)

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Geslaagd?

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

De Tussentijdse Toets

Op ongeveer twee derde van je opleiding kan je een zogeheten Tussentijdse Toets (TTT) afleggen bij het CBR. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen. De tussentijdse toets verloopt exact hetzelfde als je examen. Hierdoor hoef je op je examen niet bang te zijn dat je niet weet wat er van je verwacht wordt. Dit scheelt veel stress omdat er nu geen “angst voor het onbekende” meer zal zijn.

Je instructeur kan nu zien hoe je presteert “onder de druk” en weet wat er nog gedaan moet worden voordat je uiteindelijk op examen zal gaan.

Een bijkomend voordeel is dat je vrijstellingen kan verdienen. Als je bijzondere manoeuvres voldoende worden uitgevoerd hoef je die op je examen niet meer te doen.

De ervaring leert dat je slagingskans op het examen met 15% stijgt als je een TTT doet.