Praktijkexamen

Als je het theoriecertificaat op zak hebt, en je bent klaar voor het halen van je rijbewijs, doe je het praktijkexamen bij het CBR.

Een praktijkexamen duurt ongeveer 35 minuten. Zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent (ongeveer 10 minuten). Dat geeft rust, zo vlak voor je examen. Je rijinstructeur mag in de meeste gevallen meerijden en aanwezig zijn bij het eindgesprek met de examinator. Soms kan de instructeur niet meerijden omdat een tweede CBR-medewerker het examen bijwoont, bijvoorbeeld vanwege coaching van de examinator. Hierover word je dan vooraf aan je examen geïnformeerd.

Om examen te kunnen doen bij het CBR moet je de rijschool machtigen. Lees hier je hoe je dat doet.

Het examen verloopt zo

Je maakt eerst kennis met de examinator. Die legt uit hoe je examen in zijn werk gaat en wat je kunt verwachten. De examinator checkt jouw ID.

Hierna loop je naar het voertuig. Als eerste moet je een ogentest doen (kentekenplaat oplezen vanaf circa 25 meter)

Nu volgen enkele vragen over het voertuig waarmee je zometeen het examen gaat rijden. De vragen die je kunt verwachten zijn vragen over:

a. vragen over zaken in het voertuig zoals dashboardlampjes, hoofdsteunen, gordels etc.

b. vragen over rijhulpsystemen zoals cruise control, lane assist, hill asist, parkeersensoren etc

c. vragen over zaken onder de motorkap of verlichting zoals oliepeilen, waar zit de accu, functie en plaats  van dekoelvloeistof etc.

 

Hierna nemen jullie plaats en zal de examenrit beginnen. Een deel op navigatie en een deel op aanwijzingen van de examinator.

Bij terugkomst loop je weer terug naar het kantoor van het CBR en krijg je de uitslag van je examen Hierbij vraag de examinator ook naar het formulier 'Zelfreflectie'. Dit formulier bespreken jullie met elkaar na afloop van het examen.

De examenrit

Hierna begint de rit. Een deel hiervan (ongeveer 10 - 15 minuten) rijd je zelfstandig, met behulp van navigatie, naar een bepaalde bestemming.De examinator toetst of je veilig en zelfstandig kunt rijden. En of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op: 

  • Kijkgedrag
  • Beheersing/bediening van het voertuig
  • Het verlenen van voorrang
  • Inhalen
  • In- en uitvoegen
  • Rijden op kruispunten en rotondes
  • Bijzondere verrichtingen (tenzij je vrijstelling hebt)

Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen.

Geslaagd?

Direct na afloop van de rit krijg je in het CBR-examencentrum te horen of je geslaagd bent.

De Tussentijdse Toets

Op ongeveer twee derde van je opleiding kan je een zogeheten Tussentijdse Toets (TTT) afleggen bij het CBR. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen. De tussentijdse toets verloopt exact hetzelfde als je examen. Hierdoor hoef je op je examen niet bang te zijn dat je niet weet wat er van je verwacht wordt. Dit scheelt veel stress omdat er nu geen “angst voor het onbekende” meer zal zijn.

Je instructeur kan nu zien hoe je presteert “onder de druk” en weet wat er nog gedaan moet worden voordat je uiteindelijk op examen zal gaan.

Een bijkomend voordeel is dat je vrijstellingen kan verdienen. Als je bijzondere manoeuvres voldoende worden uitgevoerd hoef je die op je examen niet meer te doen.

De ervaring leert dat je slagingskans op het examen met 15% stijgt als je een TTT doet.