Theorie nieuwe stijl

Het huidige klassikale afnamesysteem voor CBR-theorie-examens gaat binnenkort veranderen in het nieuwe ITEC-systeem. De antwoordkastjes maken plaats voor touchscreens en meteen na het beantwoorden van de laatste vraag wordt al duidelijk of de toets voldoende is gemaakt. Het grootste verschil met het huidige systeem is dat in één examenlokaal iedere kandidaat een andere serie vragen voorgeschoteld krijgt. Aan het type vragen verandert niets, dus de inhoud blijft hetzelfde.

In september wordt in Eindhoven het eerste theoriecentrum nieuwe stijl in gebruik genomen. Dat is de planning van het CBR. “We streven ernaar dat per 1 januari 2015 het klassikale theorie-examen tot het verleden behoort”, zo laat het bureau weten.

Theorie-zaal

In de nieuwe theorie-lokalen worden vierentwintig tafels in de nieuwe theorie-lokalen dusdanig opgesteld dat alle kandidaten met hun rug naar het midden van de zaal zitten. Op die manier hebben de zaalmedewerkers goed overzicht. Doordat kandidaten niet dezelfde reeks examenvragen krijgen en leerlingen van verschillende categorieën in één examenzaal ingedeeld kunnen worden, is de nieuwe vorm van theorie-examens afnemen dan ook extra stap in fraudepreventie van het CBR.

Ook aan de voorspelbaarheid van het theorie-examen wordt gewerkt. Een snellere wisseling van examenvarianten wordt mogelijk, doordat de verschillende vraagbanken voor de diverse examencategorieën worden samengevoegd. Op die manier kunnen volledig geautomatiseerd nieuwe examenvarianten samengesteld worden.

Examen

Bij het nieuwe examensysteem zal bij elke vraag de bekende tijdbalk in beeld meelopen. “Enige tijd na de landelijke introductie is het de bedoeling dat de kandidaat het tempo meer zelf kan bepalen”, aldus het CBR. De tijdbalk blijft bestaan, maar die geldt dan voor de resterende examenduur. Hoe lang de kandidaat over een bepaalde vraag doet, bepaalt hij zelf. Het wordt dan tevens mogelijk om naar een eerdere vraag terug te keren.

Theorieles

Er wordt op dit moment hard aan gewerkt om de theorielessen, en dan vooral de toetsing, op een vergelijkbare manier aan te bieden. Dit betekent een behoorlijk investering om de theorieruimte te voorzien van het nieuwe systeem inclusief de daarvoor benodigde tablets.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier