meeste fouten op voorsorteren en toestand eigen auto

Op het theorie-examen worden vragen over de plaats op de weg, over voorsorteren en over risico’s door de eigenschappen en toestand van de eigen auto het vaakst fout beantwoord. Vragen over de toestand van de bestuurder door vermoeidheid, alcohol of drugs leveren amper problemen op. Dat blijkt uit cijfers van de theorie-examens voor het rijbewijs B van de afgelopen vier jaar.

 

De cijfers werden bij het CBR opgevraagd door VerkeersPro. Daaruit bleek verder dat examenkandidaten gemiddeld iets meer dan 6 vragen per examen fout beantwoorden op het onderdeel kennis en inzicht, waar 5 fouten toegestaan zijn. Op het onderdeel gevaarherkenning worden gemiddeld bijna acht fouten gemaakt op een totaal van 25. Er zijn echter op dit onderdeel 12 fouten toegestaan.

Meeste fouten

De vragen van het theorie-examen zijn voor het algemene kennis en inzicht-gedeelte opgedeeld in 25 categorieën. Al deze onderwerpen moéten aan bod komen in het theorie-examen. Voor het onderdeel gevaarherkenning zijn slechts twee categorieën.

In de categorie ‘risico’s i.v.m. eigenschappen en toestand eigen voertuig’ worden de meeste fouten gemaakt. Bijna één op de vier vragen hierover worden fout beantwoord. Bij ‘plaats op de weg en voorsorteren’ en ‘stilstaan en parkeren’ wordt bijna één op de vijf vragen fout beantwoord tijdens het theorie-examen. Dat geldt ook voor ‘risico’s i.v.m. aanwezigheid en gedrag ander verkeer’.

Het zijn de inzichtvragen waar het fout op gaat, zo laat CBR-woordvoerder Nathalie Dingeldein weten. “Een onderdeel als de plaats op de weg en voorsorteren vereist van een kandidaat meer dan kennis van de regels. Hier gaat het traditiegetrouw vaker op fout.” Dat bevestigt ook Verjo-directeur Chris Verstappen, uitgever van theorieboeken voor onder andere het autotheorie-examen. “Verkeersregels zijn niet direct het probleem. Met name inzichtelijke vragen die specifiek zijn voor autorijden, zoals technische eisen die aan de auto worden gesteld en de taal van de weg, leveren kandidaten veel meer moeite op. Omdat ze voor de eerste keer met deze kennis worden geconfronteerd.”

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier