puntenrijbewijs

Het puntenrijbewijs draagt momenteel niet bij aan de verkeersveiligheid. Dat concluderen VVD, PvdA en D66, die opheldering gaan vragen aan minister Schultz van Haegen hoe het kan dat in een heel jaar (2015) slechts negen beginnende automobilisten hun rijbewijs ingetrokken zagen worden door strafpunten.

Die cijfers haalde BNR boven bij het Openbaar Ministerie. Dit jaar zijn er tot nu toe zes mensen hun rijbewijs kwijtgeraakt. In Nederland heb je een puntenrijbewijs de eerste vijf jaar na het behalen van je rijexamen. Een overtreding betekent een strafpunt, waardoor je bijvoorbeeld bij twee keer met alcohol op rijden je rijbewijs kwijt bent.

De oorzaak voor het lage aantal verstrekte strafpunten lijkt te liggen bij het dalende aantal staandehoudingen dat de politie uitvoert in het verkeer. De cijfers waren bij Veilig Verkeer Nederland niet bekend. De verkeersveiligheidsorganisatie is onaangenaam verrast, aldus Cindy Esseling. “Beginnende bestuurders zijn door hun onervarenheid extra kwetsbaar. Dat is nou juist de reden waarom dit systeem is bedacht.”

VVN stelt dat handhaving essentieel is voor de verkeersveiligheid. Esseling: “Als je niet het gevoel hebt dat je gecontroleerd wordt, ben je eerder geneigd om de regels aan je laars te lappen.”

De politiek is het eens met VVN. De fracties van VVD, PvdA en D66 gaan Kamervragen stellen aan minister Schultz van Haegen. “Volgens mij moet er effectiever gehandhaafd worden op jonge bestuurders”, is de mening van PvdA’er Duco Hoogland.

VVD’er Barbara Visser is het eens met hem. “Handhaving is ontzettend belangrijk. We hebben dit instrument niet voor niets.” Salima Belhaj (D66) sluit zich daarbij aan. “Als je dit systeem hebt en je handhaaft niet, heeft het weinig zin. Wij willen van de minister weten waarom er zo weinig handhaving is. Het is belangrijk dat jonge mensen bij roekeloos rijgedrag strafpunten krijgen. Dan gaan ze óf beter rijden, óf wordt het rijbewijs ingenomen.”

Het hele puntensysteem overboord gooien is voor de partijen geen optie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier