Investering in slimme verkeersoplossingen

Het bedrijfsleven en de overheid gaan samen 90 miljoen euro investeren in innovatieve verkeersoplossingen. Een belangrijk onderdeel zijn nieuwe verkeerslichten die kunnen communiceren met aankomende voertuigen en fietsers. De nieuwe techniek moet leiden tot een betere doorstroming van het verkeer en een hogere verkeersveiligheid.

Een van de punten uit de samenwerking is de ontwikkeling van nieuwe verkeerslichten die kunnen communiceren met aankomende voertuigen en fietsers. Dat gebeurt op basis van het mobiele netwerk van een telefoon. De automobilist hoeft op die manier ‘s avonds laat niet meer op een leeg kruispunt voor rood licht te wachten. Als er grote groepen fietsers zijn, blijft het licht voor de fietsers langer op groen staan. Een zware vrachtwagen hoeft minder te stoppen en op te trekken, omdat verkeerslichten het zware transport herkennen en tijdig op groen springen. Hiermee moet het verkeer op kruispunten en in een stedelijk gebied beter doorstromen.

Er komen ruim 1200 nieuw ontwikkelde verkeerslichten, die binnen die investering van 90 miljoen euro vallen. Daarnaast moeten er nog zo’n vijfduizend andere verkeerslichten worden aangepast. “Deze vallen buiten die 90 miljoen. Per verkeerslicht wordt dan bekeken hoe dit wordt aangepakt en gefinancierd”, vertelt woordvoerder Karim Mostafi van het ministerie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier