Steeds minder jongeren in bezit van auto

Nederlanders maken steeds meer autokilometers. Particulieren rijden 6 procent meer kilometers dan tien jaar geleden. Deze trend is het beste zichtbaar bij 65-plussers. De afstand die zij hebben afgelegd steeg maar liefst met 68 procent tot 14,2 miljard kilometer.

Het autobezit onder 65-plussers steeg in tien jaar tijd van 408 naar 521 auto’s per duizend personen. Meerdere factoren speelden hierbij een rol. De ouderen van nu hebben vaker een rijbewijs dan vroeger, met name vrouwen. Ze zijn welvarender, mobieler, worden ouder en wonen langer zelfstandig. Bovendien nam het aantal 65-plussers tussen eind 2005 en eind 2015 toe met 32 procent.

De vergrijzing is ook zichtbaar op de weg. Letterlijk, want grijs is de meest voorkomende autokleur en de meest gekozen autokleur van 65-plussers (41 procent). De Renault Megane Scenic, Toyota Yaris, Volkswagen Polo en Opel Agila zijn de populairste automodellen bij 65-plussers. In alle andere leeftijdsgroepen is de Volkswagen Golf de meest gekozen auto. Daarnaast hebben ouderen hun auto gemiddeld langer in bezit. Autobezitters hadden begin 2016 hun auto gemiddeld 4 jaar in bezit, ouderen bijna 6 jaar.

Ook het aantal jongeren tussen de de 18 en 30 jaar is de afgelopen tien jaar toegenomen. Dit vertaalt zich echter niet in een toename van het aantal kilometers. Dat daalde juist met 4 procent. Ook het autobezit onder jongeren is lager dan tien jaar geleden. Begin 2006 hadden duizend jongeren gemiddeld 308 auto’s in bezit, begin 2016 zijn dat er 284.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier