Toename dodelijke verkeersongevallen met elektrische fiets

In Duitsland zijn vorig jaar 61 bestuurders van een elektrische fiets omgekomen bij een verkeersongeval. Dat is 70 procent meer dan in 2015. Deze sterke toename zou te maken hebben met de populariteit van de speed pedelec, een e-bike waarmee tot van 45 kilometer per uur gereden kan worden.

In Nederland worden speed pedelecs sinds 1 januari dit jaar gezien als bromfiets. De snelle e-bikes mogen buiten de bebouwde kom maximaal 45 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom op het bromfietspad maximaal 30 kilometer per uur. Als er geen bromfietspad is, rijden speed pedelecs op de rijbaan. Vanaf 1 juli 2017 voert het CBR vragen in over de speed pedelec bij de theorie-examens A, AM en B.

Eind april kwam een 37-jarige man om het leven bij een ongeluk met zijn speed pedelec in het Zuid-Hollandse Vierpolders. Volgens de politie was de man over de kop geslagen. De man droeg geen helm en raakte zwaargewond aan zijn hoofd. Hij zou de eerste dodelijke slachtoffer van een ongeval met een speed pedelec zijn in Nederland.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier