brandstof.png

Brandstof informatie

Tankstations moeten vanaf 12 oktober brandstofstickers plaatsen op hun pompen. Ook nieuwe voertuigen krijgen vanaf die dag zo’n sticker in de tankklep om aan te tonen welke brandstof geschikt is. Vooral bij het tanken in andere EU-landen is dat handig, aangezien daar vaak andere talen en merknamen op de pomp staan.

Naast de pompen komen de zwart-witte stickers ook in tankklepjes van nieuwe auto’s, bestelbussen, bussen, trucks, motorfietsen en brom- en snorfietsen. De verplichting geldt in de hele Europese Unie. Aan de brandstofsticker ziet de consument welke brandstof geschikt is het voertuig.

Benzine

De brandstofsticker voor benzine heeft een ronde vorm. Het getal na de E geeft het maximumpercentage biocomponenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Biocomponenten worden toegevoegd om de uitstoot van kooldioxide (CO2) te verminderen. Ze zijn gebaseerd op ethanol en gemaakt uit plantaardige grondstoffen.

 Er komen steeds meer pompen waar naast de gewone benzine (aangeduid met de sticker E5), ook benzine met een ethanolgehalte van maximaal 10 procent getankt kan worden (E10-sticker). E85 is alleen geschikt voor voertuigen met een zogenoemde flex fuel motor.

De sticker met de E-waarde is géén vervanging voor de aanduiding van Euro 95 en Euro 98. Bij benzinevoertuigen moet zowel de E-waarde als het zogenoemde octaangetal (95 of 98) overeenkomen met de aanduiding op de pomp.

Diesel
De brandstofsticker voor diesel heeft een vierkante vorm. Het getal na de B geeft het maximumpercentage specifieke biodiesel-compontenten aan dat erin verwerkt mag zijn. Reguliere diesel wordt aangeduid met B7. XTL geeft aan dat de brandstof synthetisch is en niet van ruwe aardolie is gemaakt.


Gas
De brandstofsticker voor gas heeft een ruitvorm. De letters in de ruit geven aan welk type gas getankt kan worden. Naast LPG en CNG zijn er steeds meer pompen waar waterstof (H2) of LNG kan worden getankt.

 Een voertuig kan over meerdere brandstofstickers beschikken, bijvoorbeeld E5 én E10. Dat betekent dat het voertuig geschikt is voor beide brandstoffen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier