Duizenden mensen rijden auto zonder geldig rijbewijs

De afgelopen drie jaar zijn zo'n drieduizend mensen (gemiddeld drie per dag) aangehouden met een ongeldig rijbewijs. En in feite zijn er nog veel meer mensen die een ongeldig rijbewijs hebben. Die zullen niet allemaal nog regelmatig in de auto stappen, maar een groot aantal ongetwijfeld wel.

Dit blijkt uit gegevens van de NOS, die deze heeft opgevraagd bij het CBR. Van de mensen om wie het gaat is het rijbewijs ongeldig verklaard, maar vervolgens is deze niet opgestuurd naar het CBR, wat wel zou moeten. Rijbewijzen worden om verschillende redenen ongeldig verklaard, bijvoorbeeld na een ernstig verkeersdelict, met te veel drank op achter het stuur rijden of vanwege ziektes, zoals dementie. Volgens de NOS is door het CBR vastgesteld dat sinds 2016 van meer dan 5000 mensen het rijbewijs onterecht op zak hebben.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur laat bij de NOS weten het 'heel kwalijk' te vinden dat er na de CBR-brieven niet veel meer gebeurt. "Je moet gewoon geschikt zijn om aan het verkeer deel te nemen. Als je bijvoorbeeld wegens drankgebruik niet meer de weg op mag, dan wil ik wel graag dat dat gehandhaafd wordt."
Ook minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil naar deze gang van zaken kijken. "Als je om een of andere reden je rijbewijs moet inleveren, dan moeten we zorgen dat je dat ook doet."

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reactieformulier